Over land met auto van Europa naar West-Afrika Deel 3

By | 5 februari 2015

Verzekeringen

Een belangrijk aspect van de reis zijn de verzekeringen die verplicht zijn. Een reguliere WA verzekering voor de auto dekt de reis tot en met Marokko. Nadat je de auto via de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) hebt afgemeld voor export, kun je de auto WA verzekeren via de ANWB. Dat kost ongeveer 140 euro voor twee weken. Langere termijnen zijn tegen bijbetaling mogelijk. De APK moet nog minstens voor de duur van de verzekering geldig zijn. Nu je toch bij de ANWB bent, koop dan gelijk een internationaal rijbewijs (1 jaar geldig). Dit kost een kleine 20 euro en hiervoor dien je een recente pasfoto mee te nemen.

Een andere optie is de dienst van het GWK (Grens wissel kantoor) die eveneens een WA verzekering aanbiedt, inclusief export kenteken. Zij melden het voertuig bij de RDW af. Voor deze dienst betaal je ongeveer 50 euro meer. In beide gevallen krijg je het oude kenteken terug, voorzien van een export stempel. Bewaar deze documenten goed bij de auto want er kan bij grensposten en politiecontroles naar gevraagd worden.

Robert Groenen

Internationale groene kaart, MA staat voor Marokko

Een andere manier waarvan ikzelf meerdere keren gebruik heb gemaakt is het kopen van een auto in Duitsland. Na aankoop kun je in iedere Duitse gemeente een uitvoerkenteken (Ausführkenzeichen) regelen bij het Bundesverkehrsambt, de Duitse RDW. Ook hier moet de auto nog over een geldige APK (Tüv) beschikken. Je koopt er vervolgens kentekenplaten voorzien van het rode balkje waarop de uiterste datum van geldigheid staat (zie foto van het witte busje in deel 1).

Op www.autoscout.de en www.mobile.de is een groot aanbod van auto’s en busjes te vinden. Kontroleer voor vertrek naar Duitsland even de openingstijden van de lokale Bundesverkehrsambt voor overschrijving en uitvoer. Duitse auto’s zijn over het algemeen beter onderhouden dan Nederlandse auto’s. Officieel mag je in Nederland niet in een buitenlandse auto rijden in verband met de BPM wetgeving. Beperk dit dus zoveel mogelijk. Eenmaal Nederland verlaten is ook dit kenteken met bijbehorende WA verzekering tot aan de Mauritaanse grens geldig. Hoe het verder gaat aan de Mauritaanse grens en in Senegal, bespreek ik in een volgend deel over landen specifieke informatie.

Tot slot met betrekking tot verzekeringen, wil ik ten zeerste aanraden een internationale reisverzekering af te sluiten . Voor de kosten kun je dit niet nalaten omdat je voor opname in een buitenlands ziekenhuis anders niet verzekerd bent, om nog maar niet te spreken in het geval van een noodgedwongen repatriëring naar Nederland!

Auto in Afrika verkopen

Verongelukte vrachtwagen

Vaccinaties

Voor sommige landen zijn vaccinaties verplicht. Voor Senegal is dat bijvoorbeeld voor gele koorts. Ik ben aan de grens nooit hier op gecontroleerd. Het is beter om je hierover bij de lokale GGD ruim voor vertrek te informeren.

Malaria in West-Afrika

In landen onder de Sahara heerst malaria. Er bestaan verschillende medicijnen in de vorm van tabletten die voorafgaande de reis moeten worden ingenomen tot enige tijd er na. Ik ben geen dokter dus informeer bij de lokale GGD. Ga direkt naar een dokter of ziekenhuis indien je koortsachtige verschijnselen hebt. Kontroleer de overnachtingsplaatsen op aanwezigheid van muggen, kleed je ’s avonds af met lange mouwen, lange broek en sokken. Slaap indien mogelijk onder een net. Sommige vormen van malaria zijn binnen enkele dagen dodelijk!


Wordt vervolgd…