Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 4

By | 9 februari 2015

Wat meenemen

Dit is een persoonlijke keuze. Ben je van plan om in hotels te slapen en te eten, te camperen, of slaap en eet je in je busje. Tot en met Marokko zijn er onderweg in ieder geval voldoende mogelijkheden om te eten en te drinken. De diverse tankstations langs de autosnelwegen (tol) doen qua luxe en comfort niet onder voor de tankstations in Europa en zijn schoner dan in Spanje! Het enige traject waarmee je rekening dient te houden is dat van de Marokkaans-Mauritaanse grens tot Senegal. Er zijn niet alleen heel weinig voorzieningen om te eten maar het kan er ook verschrikkelijk warm zijn. Uitdroging ligt op de loer. Zelf neem ik altijd twee dozen met bronwater mee. Hier zitten zo’n 20 kartons water in van 2 liter per stuk. Ik gebruik het veelal om onderweg koffie te maken. Echter, de voorraad is met name belangrijk in het geval van nood, bijvoorbeeld het krijgen van autopech in een afgelegen gebied zonder direkt uitzicht op hulp.

Gooi de lege water kartons niet weg, in Senegal en Gambia zijn ze er zeer blij mee.

Zorg voor voldoende ingeblikt voedsel zoals bijvoorbeeld tonijnsalade. Ik heb eens een paar dagen overleefd op blikjes wegens een verschil van inzicht over een te betalen bedrag aan de Senegalese grensovergang in Diama. Het maakte mijn onderhandelings positie een stuk sterker omdat ik de onderhandelingen geheel zelfvoorzienend  kon uitzitten. Stroopwafels doen het erg goed om uit te delen tijdens ontmoetingen met diverse autoriteiten.

Pijnstillers zijn natuurlijk belangrijk om bij je te hebben maar koop wat doosjes extra! Er wordt bij politiecontroles, en militaire ‘roadblocks’ regelmatig om gevraagd. Het vertrouwen in westerse medicijnen is eindeloos en de ontvanger zal je zeer dankbaar zijn. Denk aan zonnebrand crème indien je een gevoelige huid hebt.

Waarschuwing! Voorkom problemen. Het is streng verboden om alcohol mee te nemen naar  Mauritanië.

Robert Groenen -FishMoneyBlog

Wat gaat er zoal mee?

Gereedschap

Als je geen monteur bent zoals ik, heeft het meebrengen van zwaar gereedschap niet veel zin. Als een voertuig het echt in de woestijn begeeft doe je weinig. Met goede kwaliteit dopsleutels, engelse sleutels, inbus-  en een torx setje, schroevendraaiers en een hamer, kun je kleine reparaties zelf doen. Onmisbaar zijn goede ’tyraps’! Er zijn namelijk hele stukken weg, waar de auto helemaal uit elkaar trilt, bijvoorbeeld het stuk over de dam van Rosso naar Diama (80 km). Als je lucht uit je banden hebt moeten laten omdat je in het zachte zand vast bent geraakt, kan een kleine compressor van pas komen. Een betrouwbare krik en minimaal één reservewiel (liever twee) is een vereiste. Reserveer een bidon water voor de auto om eventueel het koelsysteem bij te kunnen vullen bij oververhitting. In praktijk zul je het vanwege het vele stof vaker gebruiken om je ruitenwisser reservoir bij te vullen. Tot slot, denk aan een verbanddoos en een sterke zaklamp.

Materiaal voor de auto

Zorg voor een extra setje lampen (onderweg erg prijzig of niet te krijgen), zekeringen en een kan motorolie. Eventueel een setje riemen (dynamoriem en multiriem) en watervaste brede tape. Sleepkabel. In Senegal is een brandblusser binnen handbereik verplicht en hier wordt enthousiast op gecontroleerd (meestal net voor St. Louis). Veiligheidshesje en twee gevaren driehoeken.

‘Fiches’

Belangrijk! Onderweg wordt er bij vele controleposten gevraagd naar een zogenaamde ‘fiche’. Een ‘fiche’ is een A4′ tje waarop al je gegevens staan geschreven:

 • Paspoort gegevens (nummer, uitgegeven te, door welke bevoegde instantie, etcetera)
 • Huwelijkse staat
 • Je beroep
 • Je vaste woonadres
 • Naam vader
 • Naam moeder
 • Datum binnenkomst land (zowel voor Marokko als Mauritanië)
 • Merk auto en type
 • Chassisnummer auto
 • Kenteken auto
 • Doel van bezoek (transit)
 • Eindbestemming

Schrijf deze gegevens in de Franse taal op, een pasfoto is niet nodig. Je kunt het beste zo’n veertig blaadjes meenemen. Bij iedere controle kun je een fiche afgeven zonder oponthoud. Reserveer wat setjes pennen om uit te delen (‘cadeau s.v.p’?).

Route

De route door Europa wordt natuurlijk bepaald door waar vandaan je vertrekt maar de bestemming is in elk geval Algeciras in het zuiden van Spanje. Als je kosten wilt besparen kun je er voor kiezen om de tolwegen van Frankrijk en Spanje te vermijden. Dit bespaart je over de hele route zo’n driehonderd euro aan tol (van Noord Frankrijk tot Zuid Spanje gerekend). Het is dan wel aan te bevelen om ’s nachts te rijden. Het verkeer overdag in de dorpjes en stadjes houdt behoorlijk op.

In Algeciras bevinden zich enkele veerdiensten die naar verschillende Marokkaanse bestemmingen varen. Ruim voor Algeciras vindt je op de route al kantoortjes waar je een ticket voor de ferries naar Marokko kunt kopen. Dit kan echter ook in Algeciras zelf, in het stadje of bij de ferry terminal. De laatste keer dat ik de oversteek heb gemaakt (voorjaar 2013) kostte het ongeveer 120 eur voor een personenauto (Land Rover Freelander). Actuele prijzen en dienstregelingen zijn hier te vinden.

In de zomer zijn de prijzen veel hoger vanwege vele Marokkaanse families die hun vakantie in Marokko doorbrengen. Het zomerseizoen is geen goede tijd om de reis over land met de auto te plannen, vanwege het regenseizoen in West-Afrika. Dit begint ergens in juni waardoor sommige delen van de route wegens overstromingen ontoegankelijk of zelfs gesloten zijn.

Over land rijden van Europa naar West-Afrika en je auto verkopen.

Boot van Algeciras naar Tanger Port

Tanger Port of Ceuta

Je kunt kiezen uit twee bestemmingen om de reis in Marokko te hervatten. In prijs en kilometers ontlopen ze elkaar niet veel. De boottocht duurt ongeveer twee uur. Het stadje Ceuta is een Spaanse enclave op het Afrikaanse continent. Het verkeer in Ceuta en de grensovergang met Marokko zijn hectisch. Het is wel een mooi stadje om eens te zien. Zelf geef ik de voorkeur aan Tanger Port. Deze grensovergang is compleet gemoderniseerd en ruim van opzet. Ook is hier een pin automaat te vinden. Maak hier gebruik van omdat je dirhams nodig hebt om de eerste snelweg tol te betalen. Euro’s worden niet geaccepteerd.


Wordt vervolgd…

2 thoughts on “Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 4

 1. Roos

  Hallo,

  Volgend jaar April willen wij ook vanaf NE naar Afrika rijden.
  Ik heb even een vraag over de visa’s. Regel je dat bij de grens in het land zelf of vooraf in NE? We komen dan wel rond juli/augustus aan in Afrika, ik las dat juni regenseizoen is, dus zijn de wegen dan wel begaanbaar?

  Echt complimenten voor deze overzichtelijke website boordevol tips!

  Groetjes!

 2. Robert Groenen Post author

  Beste Roos,

  Dank je wel voor het compliment! Om even op je vragen terug te komen. Ik kan spreken voor het traject naar The Gambia en dan hoef je niet vooraf een visum te regelen. Het enige land dat een visum vereist is Mauritanië. Dat zou je in Brussel kunnen halen maar is daar waarschijnlijk duurder en omslachtig. Omdat de prijs in ambassade Rabat onlangs gelijkgetrokken is met die aan de grens (PK55) zou ik persoonlijk voor de grens nu gaan. Wel even de pagina updates in de gaten houden, er verandert nog al eens wat. Reis je nog verder dan kan je een visum voor Guinea Bissau halen in Zichuinchor (Casamance) en voor Guinea Conakry in de hoofdstad Bissau. Voor bestemmingen nog verder kan ik het je niet vertellen.

  Ik heb het traject zelf nooit in het regenseizoen afgelegd want het wordt afgeraden. vrijwel zeker zal de route via Diama afgesloten zijn. Als laatste dien je de actuele veiligheidssituatie in de gaten te houden. Ik denk dan met name aan Mauritanië. Ik probeer de ontwikkelingen zo goed als mogelijk bij te houden op de pagina updates. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

  Hartelijke groeten,

  Robert

Comments are closed.