Over land: De kosten op een rijtje

By | 4 mei 2015

Kosten

Voordat je aan dit geweldige avontuur begint is het wellicht toch interessant om te weten waaruit de kosten voor een dergelijke reis bestaan. Door de jaren heen is alles ook in Afrika duurder geworden. Echter, in een recente ontwikkeling heeft de Senegalese overheid besloten om het in 2013 ingevoerde visum voor onder andere Europeanen, weer af te schaffen. Volgens de Senegalese president Macky Sall is het van belang om de toeristische sector weer te laten groeien na een terugval door de economische crisis en de EBOLA crisis. Wat betreft het laatste was er slechts één gedocumenteerde EBOLA patient, afkomstig uit Guinee, die genezen werd. De schrik onder westerse toeristen zat er echter goed in.

 

over land naar West-Afrika

Marokko

 

Daar waar Senegal de toegang tot het land vergemakkelijkt, lijkt Mauritanië te kiezen voor het tegenovergestelde. Het land heeft onlangs de prijs voor een visum drastisch verhoogd van 35,-  euro naar 120,-  euro per persoon. Daarbij moeten overlanders hun voertuig sinds dit jaar tijdelijk invoeren. Dit kan alleen via een officiële expediteur en dat kost zo’n 60,- euro extra. Dan zijn er nog vage kosten bij het verlaten van het land. Er zijn drie bureautjes aan de grens bij Diama, ‘douane’, ‘police’ en ‘gendarmerie’. Bij elk wordt 10 euro gevraagd voordat de slagboom die toegang tot Senegal geeft wordt open gedaan. Tel daarbij op de verplichte autoverzekering van pakweg 30,- euro en je komt op een totaal van 240,- euro. Dit is het bedrag voor 1 persoon om in een kleine twee dagen door Mauritanië heen te rijden.

De regionale Federatie voor Toerisme in Nouadhibou FNT  heeft tot nu toe bij de centrale overheid vergeefs gepleit voor het verlagen van de kosten en het vergemakkelijken van de procedures aan de grenspost PK55. Volgens de directeur van deze organisatie, Alioune Ould Mahjoub, is het eenvoudigweg te duur geworden voor toeristen.

Robert Groenen, over land met de auto naar West-Afrika

Visum voor Mauritanië, uitgegeven in Rabat, kostte 35 euro in 2013

Opsomming kosten

De kosten zoals opgesomd hieronder betreffen het traject Nederland Gambia en gaan uit van een gemiddelde auto, exclusief de brandstof en tol voor Europese-  en Marokkaanse snelwegen:

 • 140 euro: Export kenteken inclusief verzekering voor 14 dagen (geldig tot Mauritanië)
 • 20   euro: Internationaal rijbewijs (1 jaar geldig)
 • 130 euro: Ferry Algeciras – Tanger Med
 • 30   euro: Autoverzekering Mauritanië
 • 60   euro: Tijdelijke invoer voertuig Mauritanië via expediteur
 • 120 euro:  Single entry visum Mauritaanse grens PK55, per persoon zie updates!
 • 6    euro: Toegang natuur reservaat indien richting grensovergang Diama
 • 30  euro: Exit Mauritanië grenspost Diama Senegal
 • 6    euro: Barrage de Diama (brug)
 • 10  euro: Senegalese politie  (dit is feitelijk gratis maar hoop gedoe)
 • 40  euro: Senegalese autoverzekering, 14 dagen inclusief Gambia
 • 150 euro: De ‘Passavant de circulation’ Senegal, indien met auto ouder dan 8 jaar
 • 10   euro: Exit Senegal grenspost Karang Gambia (twijfelachtig en onderhandelbaar)
 • 10   euro : Binnekomst, douane Gambia voor een verblijf van 4 weken. Vernieuwen voor 500 Dalasis
 • 10   euro: Ferry Barra – Banjul
  ————-
  Totaal 772,- euro

Tip! Op brandstofkosten  kun je enigzins besparen door met met een bijna lege tank in Marokko aan te komen (dus niet nog even volgooien in Spanje). In Marokko is de brandstof aanzienlijk goedkoper. Vervolgens vóór Mauritanië zoveel als mogelijk inslaan waarmee je gemakkelijk Senegal kan bereiken. Na Marokko wordt de brandstof weer gelijdelijk duurder. Neem niet overdreven veel jerrycans mee naar de Mauritaanse grens, dit kan voor problemen zorgen.

 

Bronnen:
http://www.cridem.org/C_Info.php?article=667842
http://cridem.org/C_Info.php?article=669082
http://www.fin24.com/