Hoe kan je een auto invoeren in Senegal

By | 24 maart 2015

Auto invoeren in Senegal: De hele procedure

In Senegal verbieden de regels het om een auto’s en lichte bedrijfswagens ouder dan 8 jaar in te voeren. Vrachtwagens mogen niet ouder dan 10 jaar zijn.

Als je een auto verscheept naar Senegal komt hij na zo’n twintig dagen aan in de haven van Dakar op de ‘roll on roll off’ terminal.

Het inklaren, de ‘dédouanement’, wordt uitsluitend gedaan in de douanekantoren Dakar-Port Nord en Dakar-Port Sud. Daarentegen kunnen voertuigen die over land op het Senegalese grondgebied zijn aangekomen worden ingeklaard bij regionale kantoren die door de overheid zijn aangewezen. Tijdelijke invoer van voertuigen met opschorting van rechten en belastingen wordt onder bepaalde voorwaarden toegestaan.

De invoer van voertuigen ouder dan 8 jaar in het land is verboden. Eenmaal gelost in de haven wordt de auto pas vrijgegeven op het moment dat alle douaneformaliteiten zijn verwerkt. Indien over land aangekomen, is het mogelijk om een je binnen 48 uur bij een douanekantoor te melden. Je kunt de douane formaliteiten niet zelfstandig doen, het is verplicht om een door de overheid goedgekeurde expediteur in te schakelen. Het hele proces kan binnen 48 tot 72 uur worden afgehandeld.

Auto invoeren in Senegal

Terminal Dakar Port, Senegal

Zodra het voertuig aankomt in de haven van Dakar dien je een expediteur te contacteren en de volgende documenten te overleggen:

 • De vrachtbrief, ‘Le connaissement’. Dit is het begeleidend document, dat door de rederij die de auto verscheept, wordt aangeleverd. Hierin staan gegevens over het voertuig, de betaalmethode en de eventuele lading in de auto.
 • Het originele kentekenbewijs (bij gebruikte auto), ‘La carte grise’, voor douaneaangifte en voor het bepalen van het bedrag van de rechten en belastingen.
 • De commerciële factuur (voor een nieuwe auto), ‘La facture’.
 • De aangifte ten invoer, een zogenaamde ‘Déclaration préalable d’importation’ (DPI). De DPI is nodig voor de inklaring van een voertuig in Dakar als de FOB-waarde meer dan 1,5 miljoen CFA is. FOB-waarde is de waarde van het voertuig plus verschepingskosten en verzekering vanaf de haven van vetrek.
 • Het gelijkvormigheidsattest, ‘Le certificat de mise à la consommation’ (C.M.C), ook wel certificaat van overeenkomst genoemd.

Met deze documenten bereidt de expediteur de opdracht tot invoer voor , ‘ordre de transit’, en die moet worden ondertekend.

Auto invoeren Senegal

Dakar Port. Bron: Google Maps

Berekening van de kosten voor invoeren

De berekening van de belastingen en rechten om een voertuig in te voeren is niet gemakkelijk te doorgronden als je hier geen ervaring mee hebt. Het uiteindelijk te betalen bedrag hangt af van verschillende factoren. De waarde van een tweedehands auto wordt bepaald door de koerslijsten uit de ‘cote L’Argus‘ als referentie te nemen. Dit is een Franstalig auto magazine dat iedere maand de koerslijsten van tweedehands auto’s tot 9 jaar oud publiceert. Van die prijs wordt voor iedere auto 20% afgetrokken.

De expediteur zal de te betalen invoerbelastingen berekenen. Niettemin is het verstandig om de verschillende belastingen en rechten zelf te kunnen inschatten, zodat je niet wordt verrast door het uiteindelijke bedrag dat betaald moet worden. Bekijk dit PDF document voor een gedetailleerd overzicht van de verschillende belastingen. Het totaal aan invoerrechten  komt uit op zo’n 48% van de waardebepaling van het voertuig in de koerslijst van de ‘L’Argus’.

Om verder te gaan met de goedkeuring van het voertuig, moet de expediteur een gedetailleerde verklaring, de ‘note de détail’ maken, waarin alle benodigde informatie staat, met inbegrip van de wijze van betaling. De aangifte wordt gedaan via het geautomatiseerde GAINDE systeem. Voor de betaling ga je naar het belastingkantoor Dakar-Port. Via de expediteur doe je de betaling door middel van een gecertificeerde cheque. Een betalingsbewijs wordt aan de verklaring gehecht. De verklaring zal dienen als bewijs van betaling tijdens de controle bij het douanekantoor die een document voor vrijgave, de ‘bon a enlever’, van het voertuig zal afgeven.

Sinds 2012, worden door automatisering van douane-operaties, de verschillende documenten bij de aangifte gescand en via het Orbus platform elektronisch verzonden naar de douane. Toch zijn er nog steeds een aantal documenten die fysiek bij de douane worden verwerkt, zoals de douaneaangifte, het certificaat van overeenkomst en het kentekenbewijs. De registrant dient uiterlijk 8 dagen na aanmelding van het voertuig, de originele documenten aan te leveren bij het douanekantoor voor digitale opslag.

auto invoeren Senegal

Dakar Port

Formaliteiten na inklaring

De expediteur, ‘Le transitair’, controleert eerst of de betaling van vracht goed werd uitgevoerd met de rederij . Als dit het geval is , zal de rederij een document, voor vrijgave, de ‘bon a enlever’, uit de haven afgeven. Dit is een ander document dan het document dat wordt uitgegeven door de douane.  Met dit vrijgave document ga je naar de parkeerplaats van het voertuig en betaal je havengelden in ruil voor een doorgangs bewijs, ‘visa’, voor de haven van Dakar. Dan ga je naar de ‘brigade douane’, verschillend van het douanekantoor die het papierwerk afhandelt. De brigade is verantwoordelijk voor de fysieke controle van de goederen. Na verificatie kan het voertuig eindelijk de haven uit.

De procedure lijkt simpel genoeg, maar kan in paktijk toch moeizaam verlopen, vooral als er een probleem is bij de verificatie van documenten, of fouten in de berekening van belastingen en rechten. Daarom is het van groot belang dat alle vereiste documenten  beschikbaar zijn. Kies een goede expediteur om complicaties met de Senegalese douane te voorkomen.

Bron: senegal-logistique.net


7 thoughts on “Hoe kan je een auto invoeren in Senegal

 1. Kees van kilsdonk

  Beste robert, ik begrijp dat je een mooie reis aan het maken bent en geweldig om deze gedetIlleerde infomatie te lezen. Ik ben me aan voorbereiden op een reis naar west afrika. In het verleden vaker gedaan maar toen waren de landen wat minder georganiseerd als ik je verhalen zo lees. Nu gaan de kinderen ook mee dus wil ik eea beter voorbereiden…
  Iklees niets over een carnet de passage voor bijv. Mauretanie, is dat niet meer

  Hartelijk dank voor je reactie, en goede reis, kees

  1. Robert Groenen Post author

   Beste Kees, Ik ben nog steeds in Nederland maar inderdaad wel aan het plannen. Voor Mauritanie heb je geen ‘carnet de passage’ nodig. Helaas is het wel zo dat Mauritanie onlangs de prijs voor een visum fors heeft verhoogd. Zie de pagina http://fishmoneyblog.com/belangrijke-updates-nieuws-over-land-met-de-auto-rijden-naar-west-afrika/ Er is sprake geweest van een verplicht convooi maar ik heb ook geluiden gehoord dat dit weer opgeheven is en/of alleen voor een bepaalde groep reizigers geldt uit het buurland. Voor uitsluitsel kun je de vraag op het engelstalige sahara travel forum stellen en wachten op antwoord van iemand die er nu is. Houd de nieuws en updates pagina hier in de gaten. Elke wijziging geef ik door. Als je nog vragen hebt hoor ik het graag. Succes met de voorbereidingen.

  2. Robert Groenen Post author

   Hi Kees, Houdt er rekening mee dat het visum voor Mauritanie nu 120 euro per persoon kost, dus ook voor meereizende kinderen.

 2. VitoNaarSenegal

  Hoi Robert, wat een informatieve website! We hebben er heel veel aan we zijn naar Senegal gereden en willen onze Mercedes Vito hier verkopen. Je schrijft dat het belangrijk is een goede expediteur te vinden, maar hoe weet je of ie goed is, en waar vind je ze überhaupt?

  (Wij betaalden overigens €55 voor ons visum voor Mauritanië.)

  1. Robert Groenen Post author

   Hallo,
   De expediteur is alleen van belang als de auto verscheept is, om hem dan uit de haven te halen. Dat is bij jullie niet het geval want over land binnen gekomen. Welke leeftijd heeft de Vito?

   1. VitoNaarSenegal

    Bedankt voor je reactie. Hij is uit 2009, dus invoeren mag. We hebben hier via-via (hello Africa!) een bedrijf gevonden dat onze zaken bij de douane regelt, want voor zover ons duidelijk werd, handelt de douane alleen zaken af via die officiële agentschappen. Goedkoop is t niet, maar dat hadden we ook niet verwacht.

 3. Robert Groenen Post author

  Mijn voorkeur zou uitgaan om een dergelijke procedure door de koper te laten doen en de auto dus ex invoer te verkopen, contractueel vastgelegd.

  Ik ken jullie omstandigheden niet goed maar als de auto eenmaal ingevoerd is kun je niet meer terug. Nogmaals niet wetende in welke situatie jullie exact verkeren en waar.

  Mocht je in Dakar zijn dan is deze ’transitaire’ mij aangeraden:

  Monsieur Malick LO amalsn @ yahoo.fr +221 77 648 12 32

  Succes!

Comments are closed.