Featured Article

Over land: De kosten op een rijtje

Kosten… Voordat je aan dit geweldige avontuur begint is het wellicht toch interessant om te weten waaruit de kosten voor een dergelijke reis bestaan. Door de jaren heen is alles ook in Afrika duurder geworden. Echter, in een recente ontwikkeling heeft de Senegalese overheid besloten om het in 2013 ingevoerde visum voor onder andere Europeanen,… Read More »

Hoe kan je een auto invoeren in Senegal

Auto invoeren in Senegal: De hele procedure… In Senegal verbieden de regels het om een auto’s en lichte bedrijfswagens ouder dan 8 jaar in te voeren. Vrachtwagens mogen niet ouder dan 10 jaar zijn. Als je een auto verscheept naar Senegal komt hij na zo’n twintig dagen aan in de haven van Dakar op de ‘roll on roll off’… Read More »

Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 7

Senegal… Sinds 1 juli 2013 heeft Senegal een visumplicht ingesteld voor burgers uit de EU. De procedure werkt als volgt: Eerst moet er een registratie aanvraag worden gedaan via www.visasenegal.sn , een website van de Senegalese autoriteiten. Hier wordt procedure  zowel in het Engels als in het Frans beschreven. Nadat de registratie en betaling van 52… Read More »

Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 6

Mauritanië… Volgens verschillende bronnen kan men tegenwoordig het visum voor Mauritanië aan de Mauritaanse grens kopen. Onlangs heeft Mauritanië de prijs voor een ‘single entry’ visum verhoogd (1 maand geldig) van 35 euro naar 120 euro per persoon. Reizigers uit Afrikaanse en Arabische landen betalen 80 euro. Ook is het verplicht gesteld om voor de tijdelijke invoer… Read More »

Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 5

Marokko… Op de boot naar Marokko worden er immigratiekaartjes uitgedeeld. Om de passage aan de grens zo goed mogelijk te laten verlopen kun je die vast invullen. Een visum voor inwoners uit de EU is niet nodig. Indien je in Ceuta bent aangekomen, volg dan oostelijke richting naar Fnideq. Na ongeveer 5 kilometer bereik je… Read More »

Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 4

Wat meenemen… Dit is een persoonlijke keuze. Ben je van plan om in hotels te slapen en te eten, te camperen, of slaap en eet je in je busje. Tot en met Marokko zijn er onderweg in ieder geval voldoende mogelijkheden om te eten en te drinken. De diverse tankstations langs de autosnelwegen (tol) doen qua luxe en comfort niet onder… Read More »

Over land met auto van Europa naar West-Afrika Deel 3

Verzekeringen… Een belangrijk aspect van de reis zijn de verzekeringen die verplicht zijn. Een reguliere WA verzekering voor de auto dekt de reis tot en met Marokko. Nadat je de auto via de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) hebt afgemeld voor export, kun je de auto WA verzekeren via de ANWB. Dat kost ongeveer 140 euro voor twee… Read More »

Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 2

Voorbereiding… Nu een auto is aangeschaft, is het tijd om je werkelijk te gaan voorbereiden op de ‘over land’ reis. Het hele traject tot Gambia (West-Afrika) is een kleine 7000 km en de auto moet het onder soms extreme omstandigheden wèl volhouden. Indien de onderhoudshistorie van de auto bekend is, wordt het iets makkelijker. Is dit… Read More »

Over land met de auto naar West-Afrika Deel 1

Met de auto over land van Europa naar West-Afrika… Wel eens gedacht om over land naar West-Afrika te rijden? Voor velen een gedachte die zeer exotisch lijkt en voor anderen een wens die om verschillende redenen nog steeds niet is uitgekomen. Na vier keer deze reis te hebben gemaakt ben ik bezig met het plannen van… Read More »