Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 5

By | 16 februari 2015

Marokko

Op de boot naar Marokko worden er immigratiekaartjes uitgedeeld. Om de passage aan de grens zo goed mogelijk te laten verlopen kun je die vast invullen. Een visum voor inwoners uit de EU is niet nodig. Indien je in Ceuta bent aangekomen, volg dan oostelijke richting naar Fnideq. Na ongeveer 5 kilometer bereik je de Marokkaanse grens. Kom je aan in Tanger Port, dan word je rechtstreeks naar de douane geleid. Op beide locaties wachten de zogenaamde ‘fixers’ je op. Dit is lokale bevolking die je willen assisteren met de grensformaliteiten. Sommigen dragen een officiele ’toeristen badge’. Indien je gebruik wilt maken van hun diensten is het de bedoeling dat je ze een tip geeft. Het is géén verplichting maar de hulp van een ‘fixer’ kan de procedure vergemakkelijken (bijvoorbeeld als je geen Frans spreekt). Blijf altijd volgen waar iemand met je documenten naar toe gaat en vergeet niet je auto steeds af te sluiten. Een recent overzicht van Chris Scott over grensprocedures voor Marokko kun je hier vinden.

Tip! Neem niet te veel waardevolle spullen mee. Er wordt aan deze grens uitvoerig gecontroleerd en goederen moeten aangegeven worden. In het ergste geval moet je zelfs een borg betalen die je op het einde van Marokko in Dakhla weer op kan halen. Ik heb zeer regelmatig gezien dat busjes helemaal werden uitgepakt. Goederen voor persoonlijk gebruik vormen geen probleem.  Controles worden door  douane en militairen uitgevoerd. Als regel geldt, hoe minder spullen in de auto hoe makkelijker de grenspassages.

Waarschuwing! Breng geen landkaarten of literatuur mee waarin het bestaansrecht van ‘Westerse Sahara wordt erkend dan wel weergegeven. Dit ligt politiek zéér gevoelig. Over de achtergrond van deze kwestie kun je hier   (Wiki, ‘Westerse Sahara’) meer lezen. Het is algemeen goed gebruik om in Marokko gesprekken over politieke onderwerpen uit de weg te gaan.

over land van Europa naar West-Afrika

Over land van Europa naar West-Afrika. Snelwegen Marokko. Bron, Autoroutes du Maroc

Wegen en verkeer

Marokko heeft een uitgebreid wegennet en men kan tot Agadir over een goede snelweg (tol) rijden. Voor uitgebreide informatie over het Marokkanse wegennet kun je hier  kijken.

Marokko is een prachtig veelzijdig land en het is zeker de moeite waard om van de snelweg af te gaan om het land in al haar schoonheid te bewonderen. Om meer te leren over het hedendaagse Marokko kun je de website Bladna.nl  eens bekijken.

Er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Er wordt veel op snelheid gecontroleerd (vaak met laserguns). Houdt ten allen tijde je snelheid in de gaten, anders wordt het rijden door Marokko een kostbare aangelegenheid. Indien je op secundaire wegen rijdt moet je rekening houden met controleposten die met name na Agadir in aantal toenemen . Vaak staan ze voor het binnenkomen van een stad. Respecteer absoluut de aanwijzingen bij dergelijke controleposten. Er staat ruim van tevoren een stopbord (soms op de grond). Stop hier volledig totdat je een aanwijzing krijgt om langszaam te naderen. Soms kan dit enige minuten duren en lijkt het of er helemaal niemand is (vooral in het donker), maar schijn bedriegt. Eenmaal aangekomen bij de post zelf kun je vragen of ze een’fiche’willen hebben. Rijdt dus nooit zomaar door!

Voor de fijnproevers. Aan het einde van het stadje Tan Tan is een grote rotonde waar je richting Tarfaya rijdt. Het verkeer op de rotonde heeft voorrang dus je moet stoppen. Meestal is er in de wijde omtrek geen enkel voertuig te zien en is de verleiding groot om de rotonde zo op te rijden. Doe dit niet en ga uitgebreid  stilstaan. Aan de overzijde buiten het zicht, wacht de politie je op!

Marikko,Tan Tan

Marokko Tan Tan, poort naar de Sahara

 ’s Nachts rijden

Met uitzondering van de snelwegen is dit niet aan te raden. Houd rekening met slecht wegdek, ezels(karren) op de weg, voetgangers, tegen het verkeer in rijdende brommertjes, voertuigen zonder of met verblindende verlichting, totale duisternis en gestrandde voertuigen.

Overnachten

Door heel Marokko zijn genoeg hotelletjes te vinden. In verhouding zijn ze erg goedkoop. Ik heb er zelf voor zo’n 15 à 20 euro, regelmatig goed geslapen . In je auto slapen kan ook: op veel parkeerplaatsen langs de snelweg is er een mannetje die de boel in de gaten houdt. Ook zijn er mogelijkheden om te camperen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee en kan je er niet over vertellen. Kijk hiervoor op het eerder genoemde Sahara Travel forum.

Richting Mauritanië rijden

De laatste paar honderd kilometer door Marokko richting Mauritanië kenmerken zich door uitgestrekte en eenzame gebieden. Helemaal in het zuiden kom je langs de stad Dakhla. Hoewel een kleine omweg (80 km’s) van de route, biedt de stad alle mogelijkheden om goed te eten en te overnachten. Zorg tevens voor een gevulde tank en reserve. Vanaf Dakhla wordt de brandstof duurder.

Hoewel je tegenwoordig bij de Mauritaanse grens een visum kunt verkrijgen is het beter om dit vooraf, bijvoorbeeld in Rabat, al te regelen. Hoe en waarom bespreek ik in het volgende deel.

Met de auto op de boot van Algeciras naar Ceuta

Bron: Youtube uploader Moey


Wordt vervolgd…