Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 6

By | 23 februari 2015

Mauritanië
Volgens verschillende bronnen kan men tegenwoordig het visum voor Mauritanië aan de Mauritaanse grens kopen. Onlangs heeft Mauritanië de prijs voor een ‘single entry’ visum verhoogd (1 maand geldig) van 35 euro naar 120 euro per persoon. Reizigers uit Afrikaanse en Arabische landen betalen 80 euro. Ook is het verplicht gesteld om voor de tijdelijke invoer (transit) van de auto, gebruik van een locale transiteur te maken. Dit kost tussen de 40 en 60 euro (afhankelijk van je onderhandelings capaciteiten). De grens is behoorlijk gemoderniseerd en men werkt er met een biometrisch systeem. Toch raad ik aan om het visum vooraf te regelen: In het geval dat er om wat voor reden dan ook, aan de grens geen visum wordt verstrekt , moet je 2000 kilometers terug naar Rabat. Dit kost veel tijd, geld en frustratie! Het passeren van deze grens is makkelijker omdat je het visum al hebt. Zo hoef je je alleen te concentreren op de nieuwe autoverzekering voor Mauritanië. Het adres van de Mauritaanse ambassade in Rabat is:

6 Rue Thami Lamdouar, Rabat, Marokko

+212 5376-56678

Belangrijke wijziging! Per 26/02/2016, zie updates.

Het visum moet voor 11:00 in de ochtend aangevraagd worden en is rond 15:00 ’s middags klaar. Soms de volgende ochtend als het erg druk is. Op vrijdag is de ambassade vanaf 12:00 gesloten. Zorg dat je twee recente pasfoto’s hebt, om de hoek is een supermarkt met een pasfotoautomaat. Als je de Franse taal niet machtig bent, maak dan gebruik van de hulp van Habib: Hij is een Mauritaanse ‘fixer’ die hulpvaardig en betrouwbaar is. Geef hem iets voor zijn diensten, het is zijn werk en inkomen.

over land met auto naar Afrika rijden, Mauritanie Visa

Ambassade Mauritanie, Rabat Morocco. Source Google maps

De grensovergang

Zoals eerder gezegd, het stukje ‘niemandsland’ tussen Marokko en Mauritanië kan een beetje lastig zijn. Een gedetailleerde beschrijving over deze ‘piste’, inclusief ‘Google Earth’ kaarten kun je hier zien. Tijdens het verlaten van Marokko staan er verschillende opdringerige personen klaar om je vóór te rijden. Ik weet niet wat voor bedragen ze vragen en ook niet of ze betrouwbaar zijn. Als je niet over een 4×4 aangedreven auto beschikt, loop je het risico om hier in het zand vast te raken. Als dit gebeurd komen jongens die in ditniemandsland‘ bivakkeren als aasgieren op je af. Ze vragen een paar honderd euro om je weer uit het zand te krijgen.

Tip! Het is een idee om meer ervaren reizigers te volgen of een auto die wèl 4×4 aandrijving heeft. Tijdens de grenscontroles kun je vast een praatje met andere overlanders maken en vragen of je ze mag volgen.

Eenmaal aangekomen aan de Mauritaanse zijde wachten je nieuwe beproevingen. Je wordt  belaagd door allerlei ’types’ die hun ‘diensten’ aanbieden. Vaak  beweren ze voor de autoriteiten te werken, maar dragen geen uniform. Je hebt ze niet nodig,  loop rustig met je papieren  naar het eerste kantoortje. Indien je het visum in Rabat of Brussel hebt gehaald, wordt het hier gecontroleerd. Van de daar aanwezige ‘helpers’ heb je er wel één nodig voor het afsluiten van een autoverzekering. Deze autoverzekering geldt alléén voor Mauritanië tot aan de Senegalese grens en kost ongeveer 20 euro voor tien dagen. In totaal zijn er zo’n drie kantoorjes waar je langs moet.

Waarschuwing! Zorg dat er geen contrabande zoals alcohol in de auto aanwezig is, de boete bedraagt 100 euro per fles! De controle kan redelijk grondig zijn en je auto wordt met een hond doorzocht. Kijk voor het laatste nieuws over deze grens op de Nieuws en Updates pagina.

Robert Groenen Export-Automotive-Logistics

Mauritaanse grens 2002, voor modernisering

Nouadhibou

De eerste stad die je zou kunnen bezoeken, is het op een schiereiland gelegen Nouadhibou. Als je rechtstreeks naar Nouakchott wilt rijden hoef je niet langs Nouadhibou, tenzij je bijvoorbeeld een autoband of andere technische mankementen moet repareren . Er is een camping (mijn laatste bezoek aan Nouadhibou was in 2002) waar ‘over land’ rijders elkaar ontmoeten. Meer informatie over deze stad kun je hier  (Wiki, Nouadhibou) vinden en op het Sahara Travel Forum.

Nouakchott

Dit is de hoofdstad van Mauritanië en voor ‘over land’ reizigers een plaats voor een welverdiende nachtrust of stop. Een andere goede reden om Nouakchott te bezoeken is om het visum voor Senegal te regelen (zie updates, situatie is veranderd!). Hiervoor moet je wel eerst het online registratie proces hebben doorlopen. Het adres van de Senegalese ambassade in Nouakchott is:

Avenue Moctar Ould Daddah en face de la police judiciaire

+222 45 25 72 90

 In de stad kun je geld pinnen (in 2013 met Visa) en er zijn ook voldoende mogelijkheden om lekker te eten en te slapen. Er is aan het begin van de stad een Auberge (Auberge Sahara) die door een Fransman wordt gerund. Hier kun je voor een kamer kiezen of binnen een afgesloten terrein in je auto slapen. Andere hotels liggen door de stad verspreid.

Tip! Zorg dat je goed uitgerust begint aan de reis naar de Senegalese grens. Je zult al je energie aan de grens nodig hebben!

Wegen en verkeer

Als je rechtstreeks naar de hoofdstad Nouakchott rijdt is er eigenlijk maar één route en die is recht door. De weg is redelijk tot goed te noemen, maar ook verraderlijk. Er staan waarschuwingen voor slecht wegdek terwijl er niets aan de hand is en soms staan ze er niet terwijl er wèl iets aan de hand is! Overdag met goed zicht kun je snelheden tot 100 km’s per uur rijden. Na Nouakchott wordt het wegdek aanzienlijk slechter met grote gaten in de weg en onberekenbaar verkeer. Pas op voor overstekende kamelen.  Voor een impressie van de weg  in Mauritanië, zie Youtube over land, rijden in Mauritanië.

‘s Nachts rijden

Er is in principe goed ’s nachts te rijden met als voordeel dat het veel minder warm, ja zelfs aangenaam koel is. Eenmaal voorbij Nouakchott is het af te raden.

Waarchuwing! Let goed op dat je één van de vele controleposten niet over het hoofd ziet. In Mauritanië moet je zéér ruim van tevoren stoppen, soms wel 800 meter! Wacht net als in Marokko op aanwijzingen en rijdt vervolgens langzaam naar de controlepost. Deze controleposten zijn er voor Uw veiligheid, kleine presentjes of een praatje worden zeer gewaardeerd. Je moet er een ‘fiche afgeven.

Richting Senegal 

Eenmaal voorbij Nouakchott begint de omgeving groener en mooier te worden. Je krijgt echt het gevoel in Afrika te zijn. Je bent nu nog ruim tweehonderd kilometer verwijderd van de grensovergang Rosso en driehonderd kilometer van Diama. Voor de richting Diama moet je zo’n 30 kilometers vóór Rosso rechtsaf, over een door chinezen aangelegde nieuwe weg. Je komt dan ongeveer op de helft van de dam in het Parc National du Diawling  uit. Na nog eens 40 kilometers bereik je de Senegalese grens. Negeer elk aanbod voor een autoverzekering in de buurt van Rosso. In Diama aan de Senegalese grens is een betrouwbaar adres.

Zelf heb ik alleen ervaring met de grenspost Diama waardoor ik over Rosso niet veel kan vertellen. Rosso is volgens velen de meest lastige en corrupte grensovergang. In Diama kun je aan de Mauritaanse zijde van de grens tot in de nacht formaliteiten afhandelen. De grens aan Senegalese zijde is rond 19:00 gesloten.

Hoe het verder in Senegal gaat bespreek ik in een volgend deel.

Korte impressie Mauritanië


 

Wordt vervolgd…