Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 2

By | 1 februari 2015

Voorbereiding

Nu een auto is aangeschaft, is het tijd om je werkelijk te gaan voorbereiden op de ‘over land’ reis. Het hele traject tot Gambia (West-Afrika) is een kleine 7000 km en de auto moet het onder soms extreme omstandigheden wèl volhouden. Indien de onderhoudshistorie van de auto bekend is, wordt het iets makkelijker. Is dit niet het geval, dan dient eerst de vervangingsinterval van de distributieriem gecontroleerd te worden. Bij twijfel, vernieuwen! Sommige auto’s hebben een distributieketting  en dan is vervanging niet nodig. Veel eigenaren die hun auto verkopen geven hem voorafgaande meestal geen grote beurt. Zijn de filters en de olie nog goed en niet onbelangrijk, de staat van de banden. Uit ervaring raad ik tenslotte aan om het koelsysteem na te lopen en dan met name de staat van de slangen.

Robert Groenen

Achtergelaten auto in de woestijn

Let wel, de auto krijgt het soms zwaar te verduren waardoor achterstallig onderhoud of kleine mankementen voor grote problemen kunnen zorgen. Indien je auto er midden in de Sahara mee ophoudt, kun je hem nagenoeg als verloren beschouwen, inclusief de bagage. Een achtergelaten auto wordt ’s nachts volledig gestript. Repatriëring en reparatie van de auto zijn in veel gevallen niet mogelijk of de kosten zijn veel te hoog!

Inlezen

Behalve het lezen van deze artikelen is het belangrijk dat je je goed informeert over de landen die je over land doorkruist. Specifieke informatie over deze landen (Marokko, Mauritanië, Senegal, Gambia) beschrijf ik later in deze serie. Ik wil je graag wijzen op het boekwerk van Chris Scott, ‘Sahara Overland’ (isbn 1-873756-26-7). Chris Scott is de autoriteit  betreffende het reizen door de Sahara en het boek wordt gezien als de bijbel voor overlanders. Chris Scott is ook actief op een forum met veel actuele informatie dat je hier kunt vinden:

www.horizonsunlimited.com/hubb/sahara-travel-forum/

Robert Groenen

Chris Scott, ‘Sahara Overland’

Ter voorbereiding is het belangrijk om dit forum regelmatig te checken vóór vertrek om onder andere te zien wat de actuele veiligheidssituatie¹ is. Ook grensprocedures en of visa procedures zijn soms aan verandering onderhevig en kunnen van grote invloed zijn op het succesvol afleggen van het traject dan wel het mislukken van de hele reis! Ook op het Engelstalig gedeelte van deze site tracht ik updates bij te houden. Voorkom eventuele teleurstellingen en tegenslag. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.ove

¹ In delen van Mauritanië, met name het binnenland, is AQIM (Al Qaida in the Islamic Maghreb) actief. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft mede daarom een negatief reisadvies af. Sinds 2009 hebben zich langs de Atlantic Route negen incidenten voorgedaan.


Wordt vervolgd… 

2 thoughts on “Over land met de auto van Europa naar West-Afrika Deel 2

 1. dominiek

  Hi, Thanks for your great article! I am planning to drive from belgium to Gambia next month by car. But based on what i hear now there is no more problem to drive an old car into senegal? Also: whats the best way to get a visa for mauritania? I live in Gambia, can i get it from here and be allowed to enter from marocco side?
  I did this trip in 2001 by bike the other way around… from gambia to Belgium, before the road was made…

  1. Robert Groenen Post author

   Hi Dominiek,
   Yes, I also think that it is still possible to drive an old car up to The Gambia. Not long time ago (few weeks) I saw a Dutch car in The Gambia that came overland and certainly was older than 8 years. It will only cost you so much more. I used to pay 150 euro’s and once 75 euro’s at the Senegalese border but was backed up by a contact in Dakar. About getting your Mauritanian visa in Gambia, I really can not tell because no experience with that. Go and ask them since you are in Gambia. My advice would be to get the Mauritanian visa in Rabat and use the Diama border crossing to enter Senegal. Visa’s are also issued at the Mauritanian border and would cost slightly more. Those are biometric visa that can not be processed at the Diama border. In that case you would have to enter Senegal through the hell of Rosso.

   Thank you for visiting my blog

Comments are closed.